Styrka & Strid

Välkomna till min Blogg! Jag är student på Politices Kandidatprogram vid Linköpings universitet, och här berättar jag om alla mina äventyr. Jag har varit Au Pair i USA i ett år, 2011-2012, och sommaren 2013 var jag Au Pair i London. Hösten 2014 spenderade jag i Haag, Nederländerna där jag praktiserade vid svenska ambassaden.

3 veckor :D

Publicerad 2011-07-25 23:02:34 i Allmänt,

Om exakt tre veckor från nu, så är jag i New York, och påbörjar mitt livs äventyr, och jag är inte ens nervös. Ja, jag vet att det är något fel på mig, men det var väl inte så förvånande.
-
Antagligen har jag inte riktigt fattat det än, för om jag hade gjort det, så skulle jag förstå att ett år är en lång tid, och ett år är ännu längre tid om man inte trivs eller har hemlängtan. Fast, tänk vad kul det kan bli, eller det kommer att bli kul, och jag längtar :D
-
Familjen känns toppen, de verkar vara så genomgoda människor, har då idag fått mina första biljetter till en baseballmatch, jag säger bara Go Pittsburgh Pirates Go! Lite coolt faktiskt, ska bli kul att se en ny sport :).
-
Skänker mina tankar till Norge, det är en tragedi, en tragedi som aldrig kommer att gå ur folks tankar. De stackars ungdomarna som var politiskt intresserade, morgondagens ledare, bli helt nerskjutna av en sådan psykiskt störd man som använde 5 magasin, och inte ångrade ett skott. Det lite humoristiska var att alla trodde att det var al-qaida, till och med TT gick ut med det, men det visade sig vara en helt vanlig norrman. En man som man aldrig medvetet skulle undvika. Alla förväntade sig att det skulle vara en "typisk" terrorist från arabvärlden.
I alla fall så sörjer jag med vårt grannland, det var många helt oskyldiga som dog....
-
Det var allt för mig just nu, ska försöka bli bättre på att upptadera bloggen i USA :)
-
PussoKram
Matilda

Jämställdhet, en omöjlighet?

Publicerad 2011-07-11 00:14:06 i Allmänt,

Har precis kollat på Mona Lisas leende som gick på tv, samtidigt som stolthet och fördom... Det finns absolut aldrig några bra filmer att kolla på, men när det väl visas en bra film på tv, så måste en annan kanal sända en minst lika bra film för att locka tittare, suck. Tack och lov för inspelningsbara boxar. Okej, sannolikheten är inte så stor att detta var fallet, men en teori från min sida.
-
I alla fall så handlar Mona Lisas leende om en flickskola i USA på 50-talet. Dit kommer en något fritänkande lärare, som inte anser att äktenskap och att tjäna sin man för resten av livet är det främsta man kan uppnå. Detta väcker såklart många starka känslor, inte minst från lärare och elever själva som alla har konservativit tänkande, eftersom de befinner sig på den bästa flickskolan i landet, de ska föregå med gott exempel. Filmen fick mig att tänka, tänka vilka redskap kvinnan har varit under många år, och hur lång tid det tog innan vi bröt det mönstert. Idag anser jag att i är väldigt nära ett helt jämställdt samhälle, kanske inte lönerna, men det är inte många män som tycker att frun ska vara hemma dagarna i ända för att sköta hushållet, man kan lika gärna se en man vid spisen. Det är självklart att kvinnan också ska jobba och kunna göra karriär, bada parterna ska göra det de själva vill och har lust med. Inte heller är kvinnans plikter lika självklara som de var för bara 10-20 år sedan, om man inte skaffar man och familj innan 30 är man inte misslyckad idag.
Sen anser jag definitivt inte att det är fel om en kvinna drömmer om att ha familj och hus och allt det där, och om tjejen väljer att stå vid spisen, bara inte det är en självklarhet.
-
Jag vet inte hur killar fungerar, lär nog aldrig riktigt göra det heller, men jag tror inte att en kille drömmer att hitta sin drömtjej, skaffa fint hus och familj, i alla fall inte i samma skala som vi tjejer. Ja, det finns starka undantag, men de flesta drömmer om att den där perfekta killen ska dyka upp och så ska man leva lyckligt i alla sina dagar. Och missförstå mig inte, det är verkligen inte fel, det är normalt, och gulligt, men varför tänker vi så? Svaren är många, det har alltid varit så, vi har starka moderskänslor invävda i oss osv. Vi tjejer har en tendens att kunna överanalysera allt, och kanske också därmed att drömma mer. Jag tror dock att drömmarna i flickors huvud har förändrats aningen, det är inte bara killen på den vita hästen som finns där, utan också andra saker också, som drömjobbet, eller att resa jorden runt. Allt förändras, och jag tror även könsroller gör det.
-
Fast vi kommer aldrig sluta drömma om att ha man och barn, för arten människan är liksom många andra djur, benägna att fortplanta sig, och i och med det så kommer längtan efter familj, den biologiska klockan, ni vet, så vi kommer aldrig någonsin kunna fungera precis lika som killarna, men närmare kan man alltid komma, om det är nu det som man vill :P
-
Kände att jag ville skriva av mig, det var länge sen jag snackade politik, men det är faktiskt riktigt roligt :)
Ha det Toppen!
-
Puss o Kram
Matilda

All good things comes to an end.

Publicerad 2011-07-03 22:35:59 i Allmänt,

Nu börjar jag inse, att jag verkligen ska åka, och det känns ganska läskigt, men samtidigt vet jag att det finns inget jag hellre skulle vilja göra. Den 15e augusti åker jag till andra sidan atlanten, och kommer inte tillbaka förrens om ett år, och det är lång tid...
-
Det är ganska mycket att fixa inför en resa till USA, speciellt om man ska vara där lång tid. Ni anar inte hur många timmar jag har jobbat med det här, det är lätt ett heltidsarbete. I alla fall så tror jag är så gott som klar med allt, så om två veckor ska jag till amerikanska ambassaden i Stockholm, och de ska intervjua mig, och säga om jag får visum eller inte, och om inget katastrofalt händer, så får jag det. Sen är det inte långt kvar...
-
Så nu när jag har det mesta under kontroll så har jag haft tid att tänka, det kommer inte bli lätt att vara ifrån alla. Kompisar och familj, men jag vet att min familj kommer att häsla på så det kommer jag stå ut med. Men alla andra då? Hur ska jag klara mig utan alla kompisar från Ingelstad och hemifrån? Annledningen till att jag börjar bli lite nojig nu är att ett helt gäng härligt folk var hos mig i helgen, och när de åkte visste jag att jag antagligen inte kommer att få träffa förrens om ett helt år, och det var faktiskt tufft. Sen hjälper det ju inte att de hade gett mig en liten dagbok där de i början hade skrivit hälsningar till mig, jag blev så sjukt glad. För det är väl så att man inte tror att folk bryr sig om en lika mycket som man gör för dem, så jag blev nästan förvånad "jaha, är jag er kompis, tycker ni det?" :P. Konstigt jag vet, men i vilket fall som helst så slog den tanken mig att jag kommer sakna dem så sjukt otroligt jättemycket, men förhoppningsvis vill de träffa mig när jag kommer tillbaka. Så det blev nästan lite jobbigt när de åkte.
-
Det som håller mitt hopp uppe om att det kommer bli ett toppenår mot alla odds är familjen, de verkar vara så supergoa människor. Jag har ständig mailkontakt med mamman och hon säger hela tiden att de inte kan vänta, de vill träffa mig nu, och att de vill visa mig allt som USA har att erbjuda. Det får mig att längta :D. Sen gör det ingenting heller att jag kommer att ha en walk-in-closet, ny inrett rum efter min smak, ha en egen våning efter att barnen gått och lagt sig, och där finns det tv och allt möjligt. Det bästa är att jag kommer typ att få ha en egen bil när jag är där, jag kommer få använda den hur mycket jag vill, det är bara helt sjukt!
-
Så det kan bli ett riktigt superår, men jag vet att det kommer bli så sjukt tufft, jag kommer nog inte kunna vara i mitt riktiga sinnestillstånd förren månader efter min ankomst, men om jag intalar mig själv att det kommer bli tufft, så kanske det kommer gå bra, HOPPAS!
-
Det är dags att ta steget ut för stupet, jag vet inte vad jag har att vänta mig, men jag klarar inte av att stå vid kanten och tänka vad som skulle kunna hända, jag vill veta.
-
Så, nu har jag skrivit av mig, grattis till er som orkat läsa allt, jag beundrar er!
-
Puss o Kram
Matilda

Om

Min profilbild

Matilda

Välkomna till min Blogg! Jag är student på Politices Kandidatprogram vid Linköpings universitet, och här berättar jag om allt möjligt som händer, både på campus och på min fritid. Jag har varit Au Pair i USA i ett år, 2011-2012, och sommaren 2013 kommer jag vara Au Pair i London.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela