Styrka & Strid

Välkomna till min Blogg! Jag är student på Politices Kandidatprogram vid Linköpings universitet, och här berättar jag om alla mina äventyr. Jag har varit Au Pair i USA i ett år, 2011-2012, och sommaren 2013 var jag Au Pair i London. Hösten 2014 spenderade jag i Haag, Nederländerna där jag praktiserade vid svenska ambassaden.

Thanksgiving och Black Friday

Publicerad 2011-11-30 04:41:26 i Allmänt,

Äntligen har jag satt mig till ro och ska skriva ett inlägg, det var ju då ett tag sen nu...

Förra veckan var underbar, jobbade bara tre dagar, och sen långledigt hela helgen. Annledningen? Thanksgiving så klart, och ja, det var lite som i alla serier, alla samlades och hade en trevlig middag tillsammans. Min familj bjöd in tre andra familjer, de har ingen släkt som bor nära, så de bjuder in sina vänner istället. Folket var väldigt trevliga, mycket barn, jag tror det var 10 barn och 10 vuxna, så det var en del spring. Innan middagen var det amerikansk fotboll på tv, och självklart så var de tvungna att kolla färdigt på det innan middagen serverades, only in America.
Sedan blev det en massa skålar och sådär, jag fick till och med en skål tilldelad mig, fatta vad jag älskar mina värdföräldrar, de är de bästa!

Maten var annorlunda, inget av det som fanns på bordet hade jag smakat innan. Det var någon sorts potatismos som var det närmaste,  men smakade totalt annorlunda. Kalkonen var enorm, herregud, den tog upp halva kylskåpet, det tog 6 timmar att tillaga den, så ni kan föreställa er storleken.
Jag hade aldrig smakat kalkon innan, men det var inte så mycket annorlund än mot kyckling.

Till deserten kom Mariana, Martin och Melanie, en ny au pair. Gaby var och firade Thanksgiving i Miami med sin mamma och moster. Deserten var tre olika sorters pajer, pumpkin, sweet potato och äppelpaj, måste säga att sweet potato var den godaste, mot alla odds.

När klockan började närma sig 12 så åkte vi ungdomar iväg till ett gigantiskt köpcentrum i Virginia, vi ville uppleva black friday. Det är, för er som inte vet är en rea som är på fredagen efter thanksgiving då de ha helt galna priser. Självklart har ju amerikanarna förstorat upp detta så rean börjar klockan 12 på natten, och för att man ska locka dit folk så säger man kanske 50% på allt i butiken innan klockan 01.00, eller de första 50 får en viss produkt för 100 $ mindre. Och tro mig, det lockar, en del kampar utanför köpcentrumerna på måndagen innan, så att de ska komma först i kön.
Vi trodde inte att det skulle vara så mycket folk, jag menar vem är verkligen så galen att åka på natten efter thanksgiving? Man ska ju vara med sin familj, inte shoppa. Men oj så fel vi hade, det var helt packat där inne, det gick ju knappt att ta sig runt. Första timmen var okej med folk, men sen bara ballade det ur totalt. Vi hittade lite bra deals ändå, en affär hade 70% på allt innan klockan 01.00, så då plockade man på sig en del... Annars handlade inte jag så mycket, orkade inte stå i de enorma köerna. På H&M tog det 40 minuter att stå i kön, och 30 på Forever 21, så vi tröttnade ganska snabbt! Vi pratade med en stackars expedit som skulle jobba från 23.00 till 11.00, stackars människor, 12 timmar, på natten, med så mycket folk, jag förstod om hon inte var helt överlycklig.

Jag åkte till ett annat köpcentrum dagen efter, och tack och lov för det! På Body Shop hade de tag 3 betala 30$, och jag tog tre saker som jag faktiskt behövde, och jag sparade 30$ på det, helt fantastiskt, det gjorde hela min black friday! Hela Black Friday var definitivt en upplevelse som jag sent ska glömma.

På lördagen åkte jag Martin och Mariana till Luray Caverns, en stor grotta, 2 timmar bilfärd härifrån. Vi hade en jättemysig picknick vid en damm, sen gick vi in i grottan, och det var faktiskt häftigt, den var enorm, med väldigt vackra kreationer.  Det roliga var att detta ställe låg mitt ute i ingenstans, det var verkligen landsbygd, och väldigt amerikanskt. små byar med massa pick-ups (bilar) och gamla hus. Det var också första gången jag såg kossor sedan jag kom hit, haha, det tog mig tillbaka till Småland ;). En väldigt bra roadtrip, som avslutades med scrapbooks-skapande hos Mariana.

Väldigt bra helg, nu är det snart December, och snart New York! Vi har fått veta nu att Lady Gaga (och Justin Bieber...) ska vara med och räkna ner till det nya året på Tmes square, och vi ska vara där! Så coolt, men vi lär få stiga upp i ottan om vi ska ha någon bra plats, men det kan det nog vara värt!

Måste också säga att Melodifestivalen kommer att bli spännande nästa år, många roliga och intressanta artister. Ska bli roligt att se Kempes nya pojkgruppskonstruktion Youngblood, Lisa Miskovsky, Ulrik Munther, Loureen, och ja, till och med Afro-Dite. Och ja, det är klart att jag följer Melodifestivalen som en gnu här med, jag tror till och med att det kan bli värre nu när jag är utomlands, och då är det illa. Måtte bara det gå att se live från SVT Play, annars stämmer jag dem!

Lite bilder från vår roadtrip!


En galen trädgård


Självklart var Puh-björnen och Tiger där!


Picknick!











I Grottan

Tack för mig!

Puss o Kram
Matilda

Helt magiskt!

Publicerad 2011-11-20 20:42:41 i Allmänt,

Det är inte likt mig att lägga in två inlägg på loppet av 2 dagar, men nu var jag bara tvungen! Har haft en superhelg hitills, och den har fortfarande mer saker att erbjuda!

I fredags kom kära Elina hit, vi chillade och det blev mycket skratt som vanligt. Vi kom på världens bästa idé, vi ska åka till Texas, fatta, Texas med dialekten, cowboys och framför allt så finns den bästa Linn där, så det är klart att vi ska till henne! Vi åker i februari destination: Dallas, hihi, kommer bli så kul! Jag längtar till att få se dig igen Linn!

I går så jobbade jag några timmar på morgonen, första gången jag jobbade på en helg, men det var bara 4 timmar, så jag överlevde. Sen drog gänget till ishallen och vi åkte skridskor. Jag har ju inte åkte sen 9:an, så det var ganska ringrostigt, men skönt att alla var på samma nivå, kul hade vi ju som vanligt.

På kvällen åkte vi till bion, och målet var ju så klart Breaking Dawn, men vi kom dit tidigt så vi såg Jack and Jill, som för övrigt var den absolut värsta filmen på länge, se den INTE! Men Breaking Dawn var epic, så magiskt bra! Helt klart den bästa filmen i serien, allt var perfekt. Den sista halvtimmen av filmen kramade jag och Mariana varandras händer så hårt att när vi släppte så hade jag inte känslel i handen och tio minuter efter var mina fingrar fortfarande vita, haha, ni fattar vad bra den måste vara! Åk och se den gott folk, bara åk, ni kommer inte bli besvikna. Det var mer spänning, action, ja inte så mycket tonårsfilm längre, bästa filmen på väldigt, väldigt länge! Kan inte vänta tills den sista kommer ut, förhoppningsvis slår den denna, men det kommer bli svårt :D.



Idag fick jag upp tidigt (för att vara på en söndag) och gick på Zumba för första gången, och det var så kul som alla säger att det är, och speciellt för mig som tycker om dans, detta rekommenderas! Det var en del koreografi, men man hängde med bra ändå, det ska jag definitivt fortsätta med!



Nu ska vi iväg till ett stort köpcentrum i Virginia, det blir en bra avslutning på denna grymt bra helg!

Puss och Kram!
Matilda

Jag har slut på idéer vad gäller rubriker...

Publicerad 2011-11-18 17:10:26 i Allmänt,

Nu kommer ännu ett blogginlägg, om vad? Ja, jag vet inte, allt antar jag, och ingenting, beror på hur man ser det.

Det har inte hänt sådär supermycket, denna veckan har jag fått jobba en hel del på grund av att äldsta pojken, Tommy var sjuk måndag-tisdag och idag (fredag) plus två sena kvällar så jag har inte känt mig ordentligt ledig någonting, tur att jag har så sjukt grymma vänner som alltid finns där om jag behöver dem!

Förra helgen var jag och Elina på IKEA, och det må jag säga, det såg precis ut som vilket IKEA som helst, kändes som om jag var på IKEA i hemma i Jönköping, man visste precis hur upplägget var och vad som skulle komma härnäst. Alla möbler har samma namn världen över, spelar ingen roll även om det kan heta Birkeland, eller Läglig, det tycker jag är coolt! Sen fick vi ju också äta köttbullar med lingonsylt och potatismos, riktigt gudomligt gott, har längtat efter det läääänge :). Det finns dessutom IKEA food market, där de säljer typisk svensk mat såsom potatisgratäng, sill, kanelbullar osv. Tyvärr så har IKEA slutat sälja varor av andra märken, innan hade de tex Marabou och Leksands knäckebröd, så det var lite synd, men jag köpte ändå havrekakor, choklad, kanelbullar och glögg. Väldigt lyckad resa, kommer definitivt åka dit mera!

Vi kollade på bio i söndags, In Time med Justin Timberlake och Amanda Seyfried, det måste ju vara en bra film då tänker man, men den var inget speciell, kunde klarat mig utan den. Men, men men! Nu har ju Breaking dawn premiär, måste kolla på den i helgen, om det finns några biljetter kvar, inte så troligt kanske.

Idag har en radiokanal börjat spela julmusik non-stop 24/7, och det ska de göra ända fram till den 26:e eller 27:e December, och missta mig inte, jag älskar julen mer än allt annat, det kommer nog förmodligen vara det tuffaste att vara hemifrån då, men att höra så mycket julmusik kommer göra mig helt trött på det. Undra hur många gånger man hinner höra Last Christmas, som för övrigt är väldigt överskattad på en och en halv månad? Jag ska nog ta och räkna, idag hörde jag den för första gången, och även det är en gång för mycket!

Nästa vecka är det Thanksgiving, ni vet, högtiden då man äter Kalkon, och i alla serier sitter alla och äter, får se om det är som på film. Idén med thanksgiving är att man ska vara tacksam för de vänner och den familj man har, och äta så mycket man bara kan. USA är lite roligt, för på hösten har de Halloween, och Thanksgiving innan jul i Sverige så har vi bara julen att se fram emot på hösten, vi kanske också skulle klämma in något innan, kanske gör att hösten går snabbare. Efter thanksgiving börjar den riktigt julruschen, man har ju bara en månad på sig att köpa julklappar då, det kommer bli galet. Vad ska man ge barnen? Och föräldrarna? Hur mycket pengar ska man spendera? Ingen aning, har en känsla av att jag kommer att spendera för mycket, som jag gör varje år.

Jag har äntligen tagit mig tid att ta tag i hur jag ska få mina credits (jag måste gå i skola här för att fullborda mitt au pair kontrakt) och jag har blivit tipsad om en helgkurs, eller det är tre helger, två teoretiska och sen en helg vid Niagarafallen! Det kostar 400$ och då är resan och hotellet redan betalt! Lätt att jag ska gå på den, jag menar, det är superbilligt för allt det, och så får jag 4.5 credits, hur bra som helst :D.

Ikväll kommer min kära Elina hit igen, vi ska äta, baka kladdkaka och ha en superkväll.

Ha det toppen!

Puss o Kram
Matilda

10 saker om USA

Publicerad 2011-11-10 17:27:18 i Allmänt,

Nu har jag nästan varit här i tre månader, och har börjat komma in i den amerikanska livsstilen, på gott och ont ;).
Jag tänkte att jag kunde lista lite saker som är lite annorlunda här än i Sverige, det finns mycket!

  1. Man kan svänga höger vid ett trafikljus, även om det visar rött. Jag har fortfarande inte lärt mig det, ganska konstigt att svänga även om det är rött! Men regeln gäller inte om det står "no turn on red", men i 9 fall av 10 får man svänga.

  2. Kläder här är sjukt billigt, och skor framför allt! Jag köpte mina Converse för 44$ vilket är ungefär 400 kronor, ganska nice!

  3. Man kan köra 10 mph över hastighetsbegränsningen, utan att någon polis eller kamera tar en (10 miles motsvarar ca 16 km/h).

  4. Färsk frukt såsom jordgubbar, blåbär och hallon håller sig färska i över en vecka i kylskåp, vill inte veta med vad eller hur mycket de har besprutat allt. Om man inte sköljer vindruvorna och äter dem så blir man nästan kladdig på fingrarna och händerna luktar väldigt underligt... Samma sak med mjölk, det håller i tre veckor, helt galet.

  5. Det är inget ovanligt att man har fyra bilar per familj. de flesta bilar är dessutom jeepar och minibussar, även om man bara har ett eller två barn.

  6. Priset i affärerna är utan skatt, det vill säga att det blir dyrare när man betalar än vad det står på prislappen, vet innte hur många gåner jag trott att jag blivit lurad på pengar....

  7. Vägar och shoppingcentrum blir väldigt tomma på söndagskvällar, en del stänger till och med eftersom det är fotbollsmatch (amerikansk fotboll). Varje lag spelar bara 16 matcher/säsong, men under de veckorna är det bara det som gäller, och tro mig det är ingen lätt sport. Folk som har kollat i 20 år frågar sig minst en gång i matchen vilka regler som gäller i specifika situationer, så det är inte konstigt att jag inte fattar :P.

  8. Det är reklam var 7 minut, i två minuter, undra varför jag får panik när jag kollar på tv.

  9. Det är lika vanligt med hemmafruar som arbetande mammor, åtminstånde i detta området, och det är ingen som kollar ner på en kvinna om hon är hemmafru, det kan nästan vara tvärt om ibland.

  10. Folk här har ingen aning om omvärlden, de är så stolta över USA och är så patriotiska som man kan vara. Det hänger flaggor överallt, och det är många som misstar sig att Sverige är Schwiez och tvärt om, pinsamt.

 

Där var 10 saker som är lite underliga i detta enorma land, men tro mig, jag trivs här som fisken i vattnet, älskar mitt liv här! :D

Puss o Kram

Matilda

Halloweeeeeeen

Publicerad 2011-11-01 16:14:19 i Allmänt,

Hjälp ja, nu har man varit med om det också, en amerikansk Halloween, och ja det är minst lika galet som man tror! Förra veckan så var jag på min 4-årings halloweenparad, och ni kan ju tänka er vad sött med 15 4-åringar i söta kostymer, och nästan alla tycker att halloween och julen är lika stora högtider, så alla var så klart helt överlyckliga att de äntligen fick ta på sig kostymen! Min pojk var en astronaut, och så klart den sötaste av dem alla ;).

I fredags ringde min kära Elina och frågade om vi ville med på ett halloweenparty i Bethesda, så klart vi ville det, men vi hade inga kostymer, så det blev en snabbvisit på PartyCity, en festaffär med massa skräp, och nu till halloween så har de väggarna fyllda av kostymer. De flesta kostymer till tjejer är slampiga, korta, och visar halva brösten, det är som om det är okej att vara slampa, eftersom det är halloween, man kommer lättare undan med det. Alla hittade i alla fall en varsin kostym, jag hittade en grekisk gudinna sak, långklänning med guldbrodyr, väldigt mycket jag. Mariana köpte en piratdräkt och Gaby hippie, men den snyggaste av alla hittade ändå Martin, en mexicandräkt, haha. Ni kan ju ana vad jag skrattade när han kom ut med hatten (vad den nu kallas) och mustach och allt, jag vek mig bubbelt!

Festen var väldigt rolig, minst 50 pers, och vi fick lite nya kontakter, vilket inte är fel! I lördags var det dags att ta på kostymerna igen för vi var bjudna på ännu en fest. Den var inte lika rolig så vi åkte till en annan, och den var okej, sen åkte vi till några andra kompisar, och vi insåg att vi skulle åkt dit från början, men vi fick i alla fall en väldigt rolig kväll :D.

I söndags åkte vi till Martins hus och skärde pumpor, hade aldrig sett hur en pumpa såg ut innanför skalet, och det är svårt att förklara hur det är. I alla fall så tömmer man innehållet med pumpakärnor och orange gegga, sen är det dags för själva skärandet. Jag och Gaby valde en klassisk design, och vi blev mycket nöjda! Efter pumpskärningen blev det middag med Martins familj och vänner.

Igår var två av tre pojkar lediga från skolan, inte eftersom det var halloween, utan för att det var en planeringsdag för lärarna. Vi åkte till Tommys skola och såg på hans parad, det var också väldigt roligt och väldigt sött.

På kvällen var jag så klart med när barnen trick-or-treatade, och hjälp vad mycket godis! Nu är hela köket fyllt av godis, väldigt farligt!

Det har varit en väldigt busy weekend, men oj så rolig!

Lite bilder!




Martin bytte kostym i lördags, blev någon slags cool snubbe/brat, har tyvärr ingen bild från när han var mexikan!


Jag och Gaby rensar.


Resultatet!







Allt för mig!

Puss o Kram
Matilda

Om

Min profilbild

Matilda

Välkomna till min Blogg! Jag är student på Politices Kandidatprogram vid Linköpings universitet, och här berättar jag om allt möjligt som händer, både på campus och på min fritid. Jag har varit Au Pair i USA i ett år, 2011-2012, och sommaren 2013 kommer jag vara Au Pair i London.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela