Styrka & Strid

Välkomna till min Blogg! Jag är student på Politices Kandidatprogram vid Linköpings universitet, och här berättar jag om alla mina äventyr. Jag har varit Au Pair i USA i ett år, 2011-2012, och sommaren 2013 var jag Au Pair i London. Hösten 2014 spenderade jag i Haag, Nederländerna där jag praktiserade vid svenska ambassaden.

Att inte vara 21 i detta land

Publicerad 2012-01-28 06:54:36 i Allmänt,

Att inte vara 21 i detta land har jag fått uppleva mer än en gång att vara ganska krävande, inte minst har jag fått mersmak av den erfarenheten ikväll.

Jag jobbade sent ikväll, tills 11. Mariana, Gaby och Martin var ute på någon bar/club, med massor av våra vänner, vi visste att om vi kom dit innan 10 så skulle vi komma in. Jag hade starka aningar att om jag kom dit vid 11 så skulle jag ha svårt för att komma in, men alla mina vänner var där inne, de kanske ändå skulle kunna gå med på det.

Så jag gjorde mig iordning med smink och utstyrsel, och var efter materialets kvalitet och utseende ganska nöjd med vad jag åstadkommit. jag åkte ner till Bethesda, parkerade och gick mot klubben. Utanför ingången stod det två vakter, som såg ovanligt snälla ut. Mitt hopp växte, de tog sig en titt på mig från topp till tå, sen kom frågan jag inte ville skulle komma: " Can I see your ID honey?". Mitt hopp sjönk som en sten igen... jag tog fram mitt svenska körkort, kanske att amerikaner är dumma och inte vet hur de ska utläsa det, mina tankar tänkte på alla möjligheter. " 05 06 1992, then she is not 21 right?" Kom igen, snälla söta vakten, säg ja... "No, she is not".

Försökte säga att mina vänner var där inne, sade åt dem att de kunde sätta ett stort kryss på min hand så jag inte skulle dricka. Martin och Vilner försökte också prata, men tydligen var det lika omöjligt att övertala vakterna som det var att Håkan Jurholt skulle sitta kvar som socialdemokraternas partiledare.
Det fanns inte så mycket mer att göra än att plocka upp bilnycklarna och åka hem.

Är det inte underligt att man kan köra bil här när man är 16, åka till Afghanistan och dö för sitt land när man är 18, men kan inte dricka förrens man är 21? Jag tycker det i alla fall.

De flesta klubbar tar bara in folk över 21, men vissa har 18, eller om man kommer in tidigt så kan det vara okej. Visste att det var en chansning, men är lika irriterad för det. Så nu är jag här, hemma i min säng, och känner att det var fullkomligt onödigt att slösa smink och tid.

Men, men, life goes on, och imorgon ska jag ha kul!

Puss o kram

Swedish music in the speakers!

Publicerad 2012-01-26 18:42:24 i Allmänt,

Det är helt otroligt vad man kan bli glad av att höra svensk musik här, och förvånad.

Senast igår hörde jag September med Heat Rising, på en spinningklass, jag var utanför, men jag tog allt i lite extra när jag insåg att det faktiskt var September.Sen har jag, som kanske inte är lika förvånande hört Robyn när jag shoppade i Forever 21, och med låten The Girl and the Robot.


I de stora högtalarna på köpcentrumet så hörde jag Danny och Terese med If Only You, vem hade kunnat veta att den låten över huvud taget har kunnat ta sig över Atlanten, trodde att de inte alls hade kommit utanför Sveriges gränser.Och inne på min absoluta favoritbutik, Abercrombi and Fitch (väldigt dyr dock..) där de bara spelar riktigt bra mixad musik hörde jag Ola av alla människor med låten All over the World. Det mest pinsamma var nog att jag kunde sjunga med. Så jag trallade i butiken i tre minuter och tog med mig alldeles för mycket kläder in i provrummet, tänka sig vad musik kan göra med ens shopping, farligt!
Jag har förstått att om det är något vi svenskar kan så är det house musik, som vi just nu exporterar i mängder! Så självklart har jag bland annat hört Swedish House Maffia med Save the World, den låten finns överallt!
...och Avicii med bland annat Levels
Det är den musiken jag har hört från Sverige här, är ändå lite stolt över att vi faktiskt fortfarande kan leverera musik.

Puss o Kram
Matilda

Helgen då Matilda upptäckte att skidåkning är det bästa som finns!

Publicerad 2012-01-24 19:31:18 i Allmänt,


Min helg har stavats skidåkning. Vi åkte upp till Bear Creek, ett litet ställe i Pensylvania, med cirka 15 pistar. Inget Trysil direkt, men helt tillräckligt för mig. jag fick mitt eget hotelrum, med utsikt över backarna, så sjukt fint. Vi åkte inget på fredagen, vi åt och sen så småningom sov. Lördagen var dock lite mer liv i, åt en riktig amerikansk frukost med ägg, bacon, och french toast. Sen fick jag hjälpa till med att få på barnen all utrustning, de skulle alla gå på skidskola, ingen av dem hade åkt innan.

Sen fick jag äntligen komma iväg. Jag hade glömt hur roligt det var att åka, jag bara log hela tiden i skidbacken. Skulle ha åkte hela kvällen, men jag skulle faktiskt jobba på lördagskväkllen.
I söndags åkte jag från 10 till 10, hjälp vad härligt! åkte en hel del med familjen också, fatta vad barnen plockade upp skidåkning snabbt, de kunde ju åka, undra om jag lärde mig åka så snabbt. Familjen gav upp vid 5, jag åkte hela kvällen, ville aldrig sluta. Ni kan ju förstå vad ont jag hade i kroppen igår, allt ömmade.

Åkte hem igen i måndags, skulle ha åkt, men det regnade så det blev inte så mycket med det. Vi sov lite senare, åt frukost och åkte hem igen, men fatta vad kul jag har haft det!

Så jag måste säga att det finns inte mycket i världen som slår skidåkning!George var taggad för sin första dag i backen!


Max var självklart helt orädd.


Min utsikt från hotelrummet, sweet!


Hotellet


Mitt rum.


Puss o kram!
Matilda

Tänker och tänker

Publicerad 2012-01-20 04:22:25 i Allmänt,

För 5 dagar sedan frågade min värdfamilj om jag ville förlänga mitt år, eller de sade att de absolut ville att jag skulle förlänga. Jag svarade att jag funderar på det, för så bra som det är här, så går det inte att undgå att tänka att man kanske skulle kunna göra det.

Innan jag kom hit hade jag en plan, ha ett år i USA, sen börja på universitet och sen köra på min karriär. Den planen kan jag ju säga har ändrats. Jag är inte redo att börja plugga än, jag vill se mer, vill ha mer kul, för det är så att när man väl börjar universitet måste man börja ta ansvar och verkligen fundera vad man ska göra med sitt liv. Livet här är för bra för att vara sant, jag har absolut inga bekymmer, inga räkningar att betala, visst jag har ett jobb, men jag har så mycket kul var dag så att det är bara en pytteliten del i mitt liv här.

Sen är det ju så att min värdfamilj, har blivit som min extra familj, jag ser Tom och Krista som mina extraföräldrar, de är underbara, älskar dem. Om det bara hade varit för dem så skulle jag förlängt utan att blinka, men det finns andra saker som spelar in också...

Såsom mina vänner här Elina, Martin, Mariana och Gaby, de kommer inte vara här om jag förlänger, kommer jag någonsin hitta bättre vänner än dem? Jag är rädd för att inte ha lika kul om de inte är där, och jag vill avsluta mitt år på topp.

Har också börjat fundera på att jag kanske ska resa lite till innan jag börjar plugga, varför stressa? jag är fortfarande ung, och vill fortfarande ha roligt. När man väl börjar universitetet börjar allvaret, så varför inte passa på att ha kul medans man kan? Har tänkt på England, att på något sätt kombinera jobb med voluntärsarbete, helst i London, men jag har inte forskat på detta mer än i mitt huvud. Älskar England, och London är magiskt, skulle vara kul att prova på att leva där. Om jag förlänger så har jag inte så mycket tid att se andra saker, nu har jag provat på det här, kanske vill testa något annat också.

Sen är det ju också det att jag har ett riktigt hem, hemma i trygga Sverige. Jag ljuger om jag säger att jag inte saknar vänner och familj, det har gått en lång tid nu utan dem, då är frågan om jag kommer att klara av mer än ett år utan dem?

Ja, det finns mycket som snurrar runt i mitt huvud, jag har fram till mars att fundera, just nu är jag 50/50 för att stanna....

Puss o Kram
Matilda
Det var ju det här med att vila upp sig...

Publicerad 2012-01-15 20:42:11 i Allmänt,

Haha, japp, har sammanlagt sovit 9 timmar denna helgen, great! Det är inte bra för kroppen alls, jag är helt slut, känner mig utmattad. Fast, man är ju bara ung en gång, sova kan man göra när man är gammal!

I fredags var det dags för klubb igen, denna gången till Ultrabar, mycket bra klubb, tre våningar med olika dansgolv. Det var bara tjejer ute, så det var riktigt kul!

Upp igen tidigt på lördagsmorgen, skulle till Elina, och även underbara Lilian, som jag träffade på träningsskolan i NY för 5 månader sen, har inte träffat henne sen dess! Så ni kan ju förstå vad vi kramades när vi sågs! Lilian bor i Wilmington, 2 timmar från mig, och måste säga att hon smittar fullständigt av sig med hennes spralliga energi. Vi tre hade en toppendag, så skönt att prata svenska så mycket. Självklart åkte vi och åt på IKEA, och sen åkte vi hem till mig och vär där tills de var tvungna att åka hem. Innan de åkte så hade Lilian en liten present med sig till mig, en tavla som hon har målat! Hon är nämligen konstnär, och jag har bett om en tavla, men visste inte att den skulle komma då. Helt underbart vacker tavla, bilder kommer! Så tack Elina och Lilian för en sådan underbar dag!

På kvällen var det lite partaj, och vi hade lika kul som vanligt, fast som sagt, sömnen är lidande...

Nu ska jag snart iväg med Laura, en tysk au pair, och ut och äta, sen ska jag faktiskt sova!

Puss o Kram!
Matilda

Awesome weekend

Publicerad 2012-01-09 16:37:53 i Allmänt,

Jag har haft en ganska upptagen helg i staterna, men oj så kul jag har haft det! I fredags efter jobbet kom underbara Elina till mig (igen) och vi gick ut med ett gäng andra au pairer, varav en hade sin födelsedag, Grattis Karina! Karina träffade jag på träningsskolan i New York, och hon bor i Bethesda också. Vi åkte in till DC och gick ut på en klubb, äntligen fick jag dansa, det var så sjukt länge sen, så jag var glad. Efter klubben åkte vi hem, och jag och Elina pratade tills fem på morgonen, vi har som alltid MYCKET att diskutera.

Elina åkte hem tidigt på lördagsmorgonen, och jag gick med min värdfamilj till parken. Ni ska bara veta hur varmt det var, 18 grader, i januari, helt sjukt! Jag säger bara global uppvärmning, men tydligen är det inte så vanligt med snö här, de senaste 2 åren har det varit mycket snö, men annars kommer det inget alls... Jaja, jag kan överleva, även om jag saknar snö väldigt mycket. I alla fall så hade vi riktigt roligt där, mina pojkar är ändå väldigt söta.

På eftermiddagen åkte jag till köpcentret med Mariana, Gaby och Martin, vi hade ju inte setts sedan i tisdags så vi hade mycket att prata om. Jag jobbade några timmar på kvällen och sen åkte jag Mariana och Gaby till latinamerikan-gänget. Jag börjar seriöst fundera på att ta spanska lektioner, så jag kanske kan förstå ett hekto av alla ord som snurrar runt. Haha, vi hade väldigt roligt, så roligt att jag inte kom hem förrens vid halv 6...

I går sov jag länge (oj vad konstigt) och sen träffade jag gänget igen och vi åkte och åt, och sen var det väntade vi ett bra tag på latinamerikanerna, för ni ska veta att om de säger en tid, ta till en eller två timmar senare, det händer varje gång... I alla fall åkte vi tillslut och bowlade, och jag slog nästan Martin, som var lika stöddig som vanligt, så det var skönt att få ner han på jorden lite ;).

Men ni, Eric Saade och Molly Sanden har sjort slut, herregud, jag trodde de skulle vara ihop hela livet... Jag följer Mollys blogg på veckorevyn lite, och nu när jag tänker efter, så firde hon inte nyår med Eric, eller har skrivit något om han den senaste månaden. Han tar nog över platsen som Sveriges hetaste singel, han puttar ner Måns Zelmerlöw ganska enkelt. Fast det förstås, om någon av dem skulle kolla åt mitt håll så skulle jag inte säga nej. Spelar liksom ingen roll vem av dem det är ;).

Jag ska säga Grattis till Junior hockey landslaget som vann VM guld. Jag kunde inte följa någon av matcherna, eftersom SVT inte får sända utomlands, suck... I alla fall så följde jag expressen chatten på finalmatchen, och jag bet på naglarna, hoppade upp och ner, det var så spännande, och ändå såg jag det inte. Det blev ett glädjetjut när de äntligen fick in målet!

Och jag blev så glad igår kväll föresten, får Linn gav klartecken att jag och Elina kan boka flygbiljetter till Dallas, Texas. Yes, äntligen, det ska bli så kul! Fast först är det skidåkning som gäller, nästa helg ska jag och familjen, och förhoppningsvis gänget till Bear Creek, ett litet ställe, men vad gör det, bara jag får åka skidor. Vill åka NU NU NU.

Måste bara visa bilder på min pojkar!From the top: George, Max och Tommy

Puss och Kram
Matilda

Jul och Nyår

Publicerad 2012-01-05 18:01:49 i Allmänt,

Efter min lilla dipp där dagen innan julafton så blev julhelgen riktigt bra. Den 24 gick jag upp klockan 6 på morgonen för att kunna prata med mamma och Simon. Jag blev lite nere efter samtalet, men jag gick och lade mig igen och när jag vaknade var hemlängtan borta, tack och lov!

Juldagen var hektiskt, vi fick sova till klockan 8 i alla fall för barnen, som ville se vad Tomten hade ställt till med. Jag vet inte, men tror aldrig jag har sett så mycket paket innan, de måste ha varit väldigt snälla (vilket jag tvivlar lite på). Jag själv fick också en hel del paket, mina värdföräldrar är verkligen världens bästa. Jag fick ett 150$ presentkort på skor, 125$ på Zara, en fotbollströja, äntligen är jag ett riktigt Steelersfan! Jag fick presentkort på manikyr och pedikyr och sist men inte minst fick jag ett pärlhalsband, ett riktigt! Jag tror knappt att någon i hela världen uppskattar pärlor så mycket som jag gör, så ni kan ju tro vad glad jag blev. Undra hur mycket det halsbandet kostade, vill nog inte ens veta.... Min familj hade också beställt en julstrumpa och graverat in mitt namn där, så gulligt av dem! Av min egna familj hemma så fick jag en kaffemugg med två bilder på, den ena var på hundarna och den andra på familjen, jag blev så glad, den muggen dricker jag ur stup i kvarten ska ni veta! Sen fick jag också risgryn, så förhoppningsvis snart så ska jag göra risgrynsgröt, äntligen! Fick också linnen från Vero Moda. Allt som allt en hejdundrandes bra jul!

Och det skulle bara bli bättre, den 27 åkte gänget till New York. Vi hade så kul, och vi gjorde en hel del ändå. Vi var uppe på Empire state building, Top of the rock (vilket är Rockefeller center), helt fantastiksa utsikter, ville stanna kvar där för alltid! Om det är något man ska göra så är det att se New York från Top of the Rock när det är mörkt, jag bara ryser när jag tänker på hur vackert det var! Självklart var ju den gigntiska julgranen utanför Rockefeller där, tillsammans med änglarna, lite surrealistiskt att faktiskt vara där. Det ända dåliga var ju att det var så fruktansvärt mycket folk, man kunde knappt andas, i Empire state fick vi stå i kö i 3 timmar, kändes lite onödigt, Top of the Rock var mycket bättre!
Martin var tvungen att åka hem tidigare men vi tjejer körde på, vi skulle till Frihetsgudinnan, men när vi stod i kön och väntade på färjan var det så svinigt kallt, och ingen av oss hade mössa, så det slutade med att vi alla tre köpte en lika dan mössa, en riktig eskimå-mössa som jag kallar det. Haha, ni kan förstå vad folk tittade på oss och om jag ska vara ärlig vet jag inte vad vi tänkte på, lika dana mössor, lite fjortisvarning på det. Men vi var varma i alla fall, det köpet var ett måste! Frihetsgudinnan var enastående, gigantisk, lite synd att de höll på att renovera den, så man kunde inte gå in, men det gjorde inte så mycket. Vi var självklart på Times Square och härjade, vi såg Ryan Secrest, nyårs värden, och när vi såg han uppe på scenen började vi skrika, och då vände han sig om och vinkade till oss, oss liksom, jag skojar inte, coolt!

Vi var på ett museum/utställning som heter Bodies. Det är som det låter en utställning fullt av människokroppar, grejen är den att allt ät äkta, det är verkligen riktiga muskler, ögon, hjärna, skelett, allt. Lite småläskigt, men jag är lite facinerad av sånt så med mig var det lugnt., Mariana däremot höll nästan på att spy. Utställningen hade också ett rum med embryon, från den första veckan till den 25, helt otroligt att man kan se tår och fingrar efter 4 veckor, det går så snabbt. Och ja, embryona var äkta också.....
Den 30 december var vi inne på Madame Tussauds en sväng, lika roligt som alltid.

Och så var det då nyår, vi hade tänkt gå till Times Square, men vi kom dit vid 2 och redan då hade poliserna börjat knuffa undan folk, fatta, det var fullt där inne redan vid 2... Men vi träffade lite kompisar från DC, ett gäng latinamerikaner, och med dem gick vi till en pub och spenderade kvällen där, självklart köpte vi 2012 glasögon. När klockan var nästan 12 gick vi ut och vi kunde faktiskt se the Ball drop, vi var kanske 10 kvarter från Times Square men det var helt knökat med folk hela vägen. Efter 12 var det fyverkerier och grejer. Så coolt att man har fått uppleva New York över Nyår, once in a lifetime, även om jag skulle velat gå till Times Square, men man kan inte få allt!

1 januari tog vi det chill, vilade upp oss, och sen gick till Brooklyn bridge, och det var faktiskt mycket finare än vad jag trodde, det rekommenderas!

Vi kom hem den 2:e, och jag måste säga att det var nog den bästa resa jag någonsin gjort. Det är så att sällskapet gör det mesta, och jag är så tacksam för att jag har hittat mina vänner, Mariana., Martin och Gaby, det finns inga bättre än ni!

Jag hoppas att alla hade det underbart över jul!
Bilder!!!!!

Min julstrumpa :D


Top of the Rock


Times Square


Top of the Rock


Brooklyn Bridge


Par som har "låst fast" sin kärlek.

Puss o Kram
Matilda

Om

Min profilbild

Matilda

Välkomna till min Blogg! Jag är student på Politices Kandidatprogram vid Linköpings universitet, och här berättar jag om allt möjligt som händer, både på campus och på min fritid. Jag har varit Au Pair i USA i ett år, 2011-2012, och sommaren 2013 kommer jag vara Au Pair i London.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela