Styrka & Strid

Välkomna till min Blogg! Jag är student på Politices Kandidatprogram vid Linköpings universitet, och här berättar jag om alla mina äventyr. Jag har varit Au Pair i USA i ett år, 2011-2012, och sommaren 2013 var jag Au Pair i London. Hösten 2014 spenderade jag i Haag, Nederländerna där jag praktiserade vid svenska ambassaden.

Intensiv helg med många nya möten :)

Publicerad 2012-05-14 03:01:51 i Allmänt,

Hela den här helgen har jag varit på weekend class, eller helg kurs, som jag tror är det bästa sättet att översätta det. Elina och Oliva kom till mig på fredagseftermiddagen och vi åkte in till DC. För det var ju så att denna kurs skulle pågå hela helgen, fredag till söndag och handla om DC, historia, politik, och så skulle vi få besöka många ställen i downtown också.

Det var mycket folk, alla au pairer, och 90% tjejer, som vanligt, och antagligen 70% av dem var tyskar, också extremt vanligt. Vi hade en internationell middag där man ska få ta med sig någon slags maträtt/dessert som kommer från sitt hemland. Jag gjorde kladdkaka, och jag tror att folk tyckte att den var god, för innan jag hann komma fram till den var den redan barskrapad :P.

Första dagen var det mycket diskussioner, vi hade en amerikansk panel, med unga College studenter som svarade på våra frågor om USA, tex vad de tycker om sjukvården, utbildning, universitetslivet, och vad de har för förutfattade meningar om europeer. Det var en fråga som löd om de var stolta över krigen i Irak och Afganistan, två svarade att det kanske hade gått att göra på ett annat sätt, men det var en som sade "det är klart att krigen kanske inte var nödvändiga alla gånger, men jag tror på vår regering, och om de tror att det är bäst för landet, så stöttar jag dem. Det är nog så att de håller undan information som inte allmänheten ska få ta del av, så de har säkert sina annledningar". Hmm, ja, det kanske är sant att de vet mer än vad allmänheten gör, men ska man verkligen lita så mycket på sin regering att man tror och tycker att allt de gör är rätt? De gör väl misstag som vilken annan regering i världen, och då är det inte tyst på folket.

Vi hade klass till klockan 10 på kvällen, så det var bara att åka hem, sova, stiga upp klockan 6, och åka till lördags lektionerna. Även om alla var väldigt trötta så tyckte jag att det var en väldigt intressant dag, mycket prat om hur USA styrs, politik, och historia, det är verkligen mina ämnen, älskar det. Jag har saknat att ha en sån bra lärare som får alla elever att engagera sig, och diskutera mycket, det var faktiskt kul att vara i klassrummet :). Efter halva dagen så åkte vi till Library of Congress, och till the Capitol där vi fick en guidad tur, och fatta vilken byggnad det är! Kupolen är 555 feet hög, lite drygt 170 meter, och en massa konst och statyer, det är väldigt maffigt och imponerande!

Vi slutade dagen i klassrummet vid halv 8, men tro mig att det var ingen som ville hitta på något alls, vi var alla helt totalt slutkörda. Söndagen bjöd på båttur på Potomac River, och att man skulle upptäcka DC på egen hand, och göra lite uppgifter. Jag kom i en skitkul grupp med människor som jag börjat prata med under lektionerna. Vi hade väldigt roligt, även om vi som sagt var sjukt slut. Det var många nya ansikten och möten som jag har fått under helgen, och det finns så mycket människor som är väldigt roliga, och sjukt härliga. Vi hade två från South Africa (och nej, de var inte svarta..), en finne, dansk, tyskar, svenskar, holländska, ja, en sjukt kul blandning i vår klass av olika kulturer och traditioner. Det tog vi också upp en del om under kursens gång. I alla fall slutade vi klockan 17 idag, och nu har jag inte så mycket mer energi än att sitta och blogga.

Bilder!
Inne i the Capitol, ser ni George Washington som stirrar ner?Trötta, men nöjda svenskarCoola Bolette på vår båt cruisePentagonUtsikt från The Old Post Office PavilionSjukt kul helg, jag hoppas att vi alla kan ses igen!

Puss o Kram!

MatildaPluggar och letar bostäder

Publicerad 2012-05-04 05:02:54 i Allmänt,

Idag är det nog första dagen på 11 månader som jag har satt mig och pluggat ordentligt, fatta vad tiden går snabbt! Jag ska väl ändå säga att det inte är helt pest och pina att sitta och zappa mellan word och Wikipedia, lite småkul faktiskt, speciellt om man gör lite roligare uppgifter! Jag pluggar för mina helg klasser som är nu varje helg i maj, jipieeee, eller nja. Så idag fick jag skriva om likheter och skillnader mellan USA och Sverige, och självklart riktade jag in mig på det politiska, och tog upp allt med utbildning, skatt och monarki. Har pluggat i 4 timmar idag i alla fall, plus jobbat 9, så det är faktiskt en del som har åstadkommits idag.

Jag fick ett meddelande av min syster som tipsade mig om hur jag kan leta lägenheter och så till hösten, då ni fick jag ett väldans ryck och skrev upp mig på massa bostadssidor och kollade på Linköpings anslagstavla för boenden. Nu när jag har kollat lite så förstår jag hur svårt det är med studentbostad, man måste vara väldigt flexibel, speciellt första året, man måste kunna tänka sig andra hands lägenhet, och då kanske bara för ett år, eller till och med att man bor kombo med någon random. Om jag ska vara ärlig så bryr jag mig inte så mycket, bara jag får tak över huvudet till hösten så är jag nöjd. Men det är så svårt för mig att veta om hyran är rimlig, hur många kvadratmeter klarar man sig på, vad är en bra/dålig lägenhet? Fast, å andra sidan, kvalitén på lägenheten behöver jag nog knappast bekymra mig om, om man har bott i Ingelstad i tre år så klarar man det mesta. Första året bodde jag och Klara i världens minsta vindsrum, där det fick plats två sängar, två skrivbord, och en varsin garderob. Dock fanns det ingen plats för skrivbordsstolar så sängarna blev våra stolar, man kunde ta max 2 steg i rummet innan man slog till en vägg eller en säng. Om jag pallade det i ett år, så ska det väl gå med det mesta tycker jag.

Fast, sen har vi ett annat problem, jag vet ju inte än om jag kommer in eller inte, hur ska jag kunna skriva till hyresvärdar att man kanske kommer in till hösten, det är inte så lockande...

Men om jag får tag i något, bra, så tycker jag att det ska bli så sjukt kul att bo på campus. Är faktiskt pluggsugen nu, jag vill så mycket med mitt liv, så då är det lika bra att ta tjuren vid hornen och börja plugga till hösten.

Så om det är någon med lite inside information om studentboenden i allmänhet så kan den gärna höra av sig!

Denna tavlan ger mig verkligen inspiration dagar som denna. Det är en tavla som min au pair kompis gjort till lilla mig, och gav det som present för några månader sedan, älskar verkligen den! Den ska symbolisera vårt Au Pair år, med trädet som växer, en oerhörd färgpolett, men den har sina svarta strickta linjer och prickar. Helt perfekt.Puss o Kram
Matilda

Om

Min profilbild

Matilda

Välkomna till min Blogg! Jag är student på Politices Kandidatprogram vid Linköpings universitet, och här berättar jag om allt möjligt som händer, både på campus och på min fritid. Jag har varit Au Pair i USA i ett år, 2011-2012, och sommaren 2013 kommer jag vara Au Pair i London.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela