Styrka & Strid

Välkomna till min Blogg! Jag är student på Politices Kandidatprogram vid Linköpings universitet, och här berättar jag om alla mina äventyr. Jag har varit Au Pair i USA i ett år, 2011-2012, och sommaren 2013 var jag Au Pair i London. Hösten 2014 spenderade jag i Haag, Nederländerna där jag praktiserade vid svenska ambassaden.

Jämställdhet, en omöjlighet?

Publicerad 2011-07-11 00:14:06 i Allmänt,

Har precis kollat på Mona Lisas leende som gick på tv, samtidigt som stolthet och fördom... Det finns absolut aldrig några bra filmer att kolla på, men när det väl visas en bra film på tv, så måste en annan kanal sända en minst lika bra film för att locka tittare, suck. Tack och lov för inspelningsbara boxar. Okej, sannolikheten är inte så stor att detta var fallet, men en teori från min sida.
-
I alla fall så handlar Mona Lisas leende om en flickskola i USA på 50-talet. Dit kommer en något fritänkande lärare, som inte anser att äktenskap och att tjäna sin man för resten av livet är det främsta man kan uppnå. Detta väcker såklart många starka känslor, inte minst från lärare och elever själva som alla har konservativit tänkande, eftersom de befinner sig på den bästa flickskolan i landet, de ska föregå med gott exempel. Filmen fick mig att tänka, tänka vilka redskap kvinnan har varit under många år, och hur lång tid det tog innan vi bröt det mönstert. Idag anser jag att i är väldigt nära ett helt jämställdt samhälle, kanske inte lönerna, men det är inte många män som tycker att frun ska vara hemma dagarna i ända för att sköta hushållet, man kan lika gärna se en man vid spisen. Det är självklart att kvinnan också ska jobba och kunna göra karriär, bada parterna ska göra det de själva vill och har lust med. Inte heller är kvinnans plikter lika självklara som de var för bara 10-20 år sedan, om man inte skaffar man och familj innan 30 är man inte misslyckad idag.
Sen anser jag definitivt inte att det är fel om en kvinna drömmer om att ha familj och hus och allt det där, och om tjejen väljer att stå vid spisen, bara inte det är en självklarhet.
-
Jag vet inte hur killar fungerar, lär nog aldrig riktigt göra det heller, men jag tror inte att en kille drömmer att hitta sin drömtjej, skaffa fint hus och familj, i alla fall inte i samma skala som vi tjejer. Ja, det finns starka undantag, men de flesta drömmer om att den där perfekta killen ska dyka upp och så ska man leva lyckligt i alla sina dagar. Och missförstå mig inte, det är verkligen inte fel, det är normalt, och gulligt, men varför tänker vi så? Svaren är många, det har alltid varit så, vi har starka moderskänslor invävda i oss osv. Vi tjejer har en tendens att kunna överanalysera allt, och kanske också därmed att drömma mer. Jag tror dock att drömmarna i flickors huvud har förändrats aningen, det är inte bara killen på den vita hästen som finns där, utan också andra saker också, som drömjobbet, eller att resa jorden runt. Allt förändras, och jag tror även könsroller gör det.
-
Fast vi kommer aldrig sluta drömma om att ha man och barn, för arten människan är liksom många andra djur, benägna att fortplanta sig, och i och med det så kommer längtan efter familj, den biologiska klockan, ni vet, så vi kommer aldrig någonsin kunna fungera precis lika som killarna, men närmare kan man alltid komma, om det är nu det som man vill :P
-
Kände att jag ville skriva av mig, det var länge sen jag snackade politik, men det är faktiskt riktigt roligt :)
Ha det Toppen!
-
Puss o Kram
Matilda

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Matilda

Välkomna till min Blogg! Jag är student på Politices Kandidatprogram vid Linköpings universitet, och här berättar jag om allt möjligt som händer, både på campus och på min fritid. Jag har varit Au Pair i USA i ett år, 2011-2012, och sommaren 2013 kommer jag vara Au Pair i London.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela