Styrka & Strid

Välkomna till min Blogg! Jag är student på Politices Kandidatprogram vid Linköpings universitet, och här berättar jag om alla mina äventyr. Jag har varit Au Pair i USA i ett år, 2011-2012, och sommaren 2013 var jag Au Pair i London. Hösten 2014 spenderade jag i Haag, Nederländerna där jag praktiserade vid svenska ambassaden.

Helgen

Publicerad 2014-11-24 21:57:34 i Allmänt,

Min helg, som för övrigt är den fjärde sista som jag spenderar i Nederländerna, har varit väldigt intensiv och otroligt kul. 

I fredags kom jag och Karolina iväg från jobbet relativt tidigt och kunde spendera en timme nere i centrum för lite shopping. Vi kom hem och mer eller mindre kraschade på soffan, veckan som gått har varit väldigt arbetsintensiv med många sena kvällar på jobbet. Var inte alls på humör att ut och äta med ett gäng som varit planerat, men jag tog mig i kragen och kom iväg. 

Den enda jag kände på middagen var den amerikanska praktikanten Filipe som hade haft sin födelsedag nyligen och ville fira. Förutom honom var det två från Italien, en från Österrike, Kanada, Belgien och ytterligare en från USA. Samtliga var praktikanter vid någon av alla organisationer eller domstolar som finns. Middagen blev väldigt trevlig och jag hade bra samtal med italienarna som själva ansåg att Italien har stora problem med korruption och även flyktinghanteringen. Dock påpekade dem att ingen flykting vill stanna kvar utan hellre åker till Nordeuropa i och med de avsevärt bättre socialförsäkringssystemen. De ansåg att Skandinavien har det bästa systemet och att det är värt den högre skattesats som krävs för den nivån. Jag tycker att det ofta är den åsikten jag får höra när jag pratar med ungdomar från olika delar av världen. Man förstår vikten av hög skatt om man vill kunna ha en bra välfärd. Jag själv skulle aldrig kunna tänka mig lägre skatt, om det i slutändan innebar att jag skulle få betala för min utbildning. De enda som jag har hört säga att det inte är bra är republikaner från gated communities från USA vad nu det säger. Middagen var i alla fall trevligare än förväntat.

I lördags gick jag upp klockan sju, idioti jag vet. Men jag skulle jobba på svenska kyrkans julmarknad i Rotterdam så då krävdes det en tidig lördagsmorgon! Det var dessutom värt det. Svenska kyrkan i Rotterdam är ett stort hus med en enorm trädgård. Hela insidan av huset var täckt med marknadsstånd samt ett café med diverse svenska julklassiker. Utomhus fanns ett glöggcafe med bullens varmkorv och pepparkakor. Jag fick jobba vid barnens pysselbord på förmiddagen och stå vid lotteriet på eftermiddagen. Vid pysslet kan jag konstatera att glitter är väldigt populärt, speciellt hos åldersgruppen 3-5 år, hade glitter överallt efter det passet! Men hjälp vad söta barn kan vara, saknar att vara bland dem. 

Det fanns även livemusik med cello och klarinett, dragspel och så dök det även upp en kör som sjöng. Jag kom verkligen i julstämning! Med mig hem fick jag lussebullar och saffran, så jag kan göra mina saffransskorpor. Man märkte verkligen hur marknaden var uppskattad bland besökarna, det bara glittrade i vissas ögon när de såg prinsesstårtorna och köttbullsmackorna, totalt kom det ca 1000 personer den dagen. Ganska bra med folk!

På kvällen träffades gänget hos Sarah, den schweiziska praktikanten och hade förfest med diverse lekar. Är så tacksam för alla vänner jag skaffat här, kommer bli tufft att lämna alla! Senare drog vi ut för att stilla vårt dansbegär.

Igår bjöd vi in tjejerna till en söndagsbrunch där jag och Karolina gjort scones, pannkakor, egengjord kanelsirap och diverse tillbehör. Sarah hade tagit med sig något som heter speculoos vilket är ett spread man kan ha på smörgåsen eller på pannkakor som smakar julkex. Helt underbart! Det är för mig helt oförståeligt varför inte denna underbara uppfinning inte importerats till Sverige. Efter brunchen kollade vi på filmer och bara myste. 

Livet här är verkligen så bra, jag har fått underbara vänner och praktiken är en dröm. Det kommer vara svårt att ställa om igen till att plugga, men samtidigt börjar det ändå kännas att man har varit ifrån Linköping länge. Det finns många som jag saknar där, och hemma också så klart. 

Nu är det fyra veckor kvar, vart tog hösten vägen? Jag ska verkligen ta till vara på varje dag som är kvar, jobba hårt, och umgås med mina vänner så mycket som jag kan. Min handledare hade sin sista dag idag innan hennes föräldraledighet och måste säga att det var sorgligt. Hon har verkligen varit en superbra handledare och jag har lärt mig mycket av henne. Förhoppningsvis hinner jag se hennes bebis innan jag åker hem!

Bilder!
Rotterdam


Julmarknaden 


Pyssel!


Caféet med diverse läkerheter!


Nishanthi


En del av vårt gäng!

Hungriga hjältar som väntar på att pannkakorna ska bli serverade.


Puss o Kram 
Matilda

Skillnaden mellan en finansminister och en student

Publicerad 2014-11-07 21:36:41 i Allmänt,

I onsdags såg jag finansminister Dijsselbloem, statssekreterare Wibes med flera under en debatt inför ECOFIN (european economic and fininancial councul). Debatten var i ett ganska litet rum, så man satt väldigt nära alla politiker. På ena sidan satt oppositionen, i mitten finansministern och sen till vänster hans högra händer (politiskt sakkunniga). 

Finansministern gick igenom regeringens ståndpunkter en i taget, och sedan fick oppositionen ställa motfrågor. Jag själv förstod inte så mycket utav det hela då det var på holländska, men min handledare förklarade i efterhand.

Mycket prat var det om Nederländernas stora skuld till EU och varför det kunde bli så mycket som 642 milj euro. Det var även en del tal om ECB:S stresstester vilket alla nederländska banker klarade och som då Dijsselbloem gärna nämnde både en och två gånger. 

Det hela var faktiskt intressant förutom att jag inte förstod något utav vad de sade utan att Johanna översatte. 

Efteråt så var min jobbdag slut och jag skulle äta på Subway. När jag ätit klart och skulle låsa upp cykeln går finansminister Dijsselbloem med hans sekreterare förbi och jag kollar nog lite för mycket på dem, starstruck som jag var. 

De skulle också ha något att äta, men istället för att gå in på Subway så valde de restaurangen bredvid som från utsidan såg ut att vara snäppet finare än Subway.
Debattsrummet


Då slog det mig att jag just bevittnat den stora skillnaden mellan en finansminister och en student.

Puss o Kram
Matilda

On the road again

Publicerad 2014-11-01 16:40:21 i Allmänt,

Nu är jag ute och far, sitter i skrivandets stund i någon underlig tysk stad som heter Oberhausen. En centralstation som säljer öl i automater, och har en nutellakiosk med crêpes, munkar och toasts. Den där stereotypiska bilden jag har med Tyskland har verkligen förverkligats efter 10 minuter på en station. Bra där Tyskland! 

Faktum är att jag aldrig satt min fot i Tyskland på riktigt. Och nu ska jag få hälsa på Fiona, min kära vän som jag spenderade två månader i USA med, tills hon blev hemskickad av sin värdfamilj. Jag träffade henne för första gången på tre år förra månaden- så häftigt! Nu ska jag få träffa hennes familj och se hennes vanliga liv. I Tyskland- i en liten stad som heter altena, typ 40 min från Frankfurt (tror jag). Denna helgen kan inte bli annat än toppen!

Annars jobbar jag på. Det har kommit fram när jag hade mitt halvtidssamtal att när min handledare Johanna går på mammaledighet om tre veckor så ska de klara sig en månad utan ersättare, vilket betyder att jag kommer få täcka mycket själv. Väldigt läskigt, känner att jag inte riiiiktigt är där. Hittills har jag fått skriva en helt egen rapport, samt stycken här och var på andra rapporter. Annars är det mycket anteckningar från möten som jag skriver protokoll till, och småfix med mail och praktiska saker. 

Om tre veckor ska vi ha ett tvådagars event i Rotterdam som heter "Dutch/Swedish port days" där det ska diskuteras policys och skillnader mellan Nederländerna och Sverige i hamnverksamhet. Dag två ska vara mer business där de företag som är där har möjlighet att knyta kontakter och eventuellt starta samarbete. Det ska bli spännande att se hur allt blir. Dessutom är eventet vid två hotell som har utsikt över Rotterdams hamn. Ska bli kul! 

I jobbet har jag märkt bara denna veckan att kollegorna har lagt fler och fler uppgifter på mig. Inte mig emot, men går fortfarande lite på nålar när jag skriver något och blundar när jag skickar iväg saker. Känns så viktigt att det blir rätt, för jag vill inte vara en belastning utan en tillgång som har chans att få bra referenser. 

Men nu, nog prat om jobbet, jag spenderar ju bara ca 40h i veckan där. Förra helgen hände något ytterst trevligt. Jag fick besök av min familj i Haag. Jag tror att de uppskattade besöket lika mycket som jag gjorde. Vi hängde runt i Haag, åkte till Leiden, och bara hängde. Inser mer och mer vad familjen betyder för mig, helt annat nu än när jag var 18. Jag älskar dem allihopa enormt mycket, och är så glad att de tog sig tid och pengar för att hälsa på mig i Haag, det hade de inte behövt göra. 

De kom perfekt också, för nu har halva tiden gått, två månader kvar tills  jul och tills jag åker hem igen. Det ska bli skönt att få komma hem och se alla igen, som alltid. Samtidigt känner jag att praktiken är för kort, hade velat stanna kvar två månader till, då hade jag nog känt mig klar. 

Fast, sen har jag bara en termin kvar sen är det dags för fler äventyr. Till sommaren tar jag examen- helt sjukt! Om jag vill behöver jag inte plugga mer. Har dock kollat på masterutbildningar i Lund och Köpenhamn, så får se! Tänker just nu att jag ska söka jobb också, men räknar med att ta en master också. Är inte riktigt mogen för att slängas ut i arbetslivet än. 

Bilder!
Fina familjen kom på besök.

Sen kväll på kontoret.


Från en trerätterslunch vi hade på residenset.


Justine, Bibi och Thea på en afterwork.

Nu sitter jag på ett tåg till Essen, som jag sedan byter till Altena. Önskar alla en underbar alla Helgona helg! Puss o kram 
Matilda 

Om

Min profilbild

Matilda

Välkomna till min Blogg! Jag är student på Politices Kandidatprogram vid Linköpings universitet, och här berättar jag om allt möjligt som händer, både på campus och på min fritid. Jag har varit Au Pair i USA i ett år, 2011-2012, och sommaren 2013 kommer jag vara Au Pair i London.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela