Styrka & Strid

Välkomna till min Blogg! Jag är student på Politices Kandidatprogram vid Linköpings universitet, och här berättar jag om alla mina äventyr. Jag har varit Au Pair i USA i ett år, 2011-2012, och sommaren 2013 var jag Au Pair i London. Hösten 2014 spenderade jag i Haag, Nederländerna där jag praktiserade vid svenska ambassaden.

Stoppa tiden!

Publicerad 2012-07-22 01:13:20 i Allmänt,

Varför går allt så himla snabbt?! På mindre än en månad så ska jag ha hinna med att komma hem till Sverige, träffa alla vänner, packa igen och flytta till universitetet i Linköping. På fyra veckor så ska jag fullständigt byta liv. Jag är nervös, för mycket. Mest är jag nog nervös för själva universitetet, vad händer om jag inte trivs på programmet, eller på campus? Den 20:e augusti klockan 13.15 ska jag befnna mig på campus för upprop, och då börjar också nollningen, vilket tydligen är bland de största i Sverige. Man måste betala 1000 kronor för att vara med, onödigt mycket pengar, men eftersom jag ska bo där, så känner jag att jag måste vara med om jag ska hitta vänner. Sen hoppas jag och tror att det kommer bli kul!
  Sen var det ju det här med alla dessa examinationer, jag har redan fått reda på att jag ska ha första i början av september, måtte det vara lätt!
 
Jag har fixat med boende, det blir korridor (eller korre som jag nu har fått lära mig). Det är i princip omöjligt för första års studenter att hitta en lägenhet, och sen så tror jag att det kan vara riktigt roligt med korridor, om man får bra människor att bo med. Skönt att jag veta att jag kommer få tak över huvudet i höst. Men jag har ju ingen aning om hur något fungerar, men det förstås, det vet nog inte så många andra heller.
 
Jag börjar bli vuxen, på riktigt nu...
 
Nu har jag också börjat tänka på hur lite tid jag har kvar här med. Om tre veckor är jag hemma i Sverige igen efter ett helt år. Det här med att ett år är en lång tid är bara snack, detta året har kännts som en månad. Jag har haft så ofantligt kul här, så det börjar känns så sorgligt att jag ska åka hem. Jag kommer sakna min värdfamilj så mycket.
 
 
Fast, jag ska inte börja deppa nu, jag ska göra det bästa utav situationen, och ha så roligt som möjligt de sista veckorna. Jag måste erkänna att jag längtar lite hem också, till min familj, och mina vänner, där känns det faktiskt att det har gått lång tid.
 
Puss o Kram
Matilda
 
 

Pool och Pannkakor hos Elina

Publicerad 2012-07-18 00:47:21 i Allmänt,

Jag och Elina träffades på flygplanet till New York, och sedan dess har vi bara blivit bättre och bättre vänner! Är så glad för att hon har varit med hela mitt Au Pair år, sjukt härlig människa. Jag hängde med henne en helg, och vi hade det riktigt najs, poolbad i hennes trädgård, fest, och amerikanska pannkakor till frukost, en perfekt helg helt enkelt.


 
A truly lovely Weekend :D

 
Puss o Kram
Matilda

Midsommar, och 4th of July

Publicerad 2012-07-18 00:31:58 i Allmänt,

Mellan och efter Florida var det två nationaldagar, en som borde vara den officiella för Sverige, och en som är bland de största i världen.
Om det inte hade varit för mina svenska Au Pair kompisar så skulle nog jag inte ens kommit ihåg att det var midsommar. Emma, som nu har åkte hem, gjorde, på sina värdföräldrars påkostnad en klassisk svensk midsommarmiddag, med majoriteten av maten från vår allas IKEA.
 
Vi var nog 12 tjejer, 7 av oss var svenskar, resten tyskar. Vi hade så god mat, potatis, köttbullar, jordgubbar, knäckebröd, och sill så klart. Vi sjöng snapsvisor, hade blommor i håret, jag körde på light versionen, och bara hade en blomma, men Emma, Cornelia och Ellen hade ordentliga kransar. Efter middagen var det dags för dans, och vår midsommarstång, var ett stort lövträd, med bilder på en riktig midsommarstång. Så då körde vi alla små grodorna, Vi äro musikanter, Farmors lilla kråka (jag har aldrig riktigt förstått om den sången är jul, eller midsommarvisa..) och allt vad de heter. Kände mig väldigt svensk, och det var nog bland de bästa midsomrarna på länge :).
 
Fast tänk egentligen, vad är det vi firar med midsommar? Från början var det fruktbarhetsdans till vad det nu var för gudar vi hade, och stången, ja, alla vet väl vad den symboliserar. Svenskarna älskar midsommar, vi firar det tio gånger mer än nationaldagen. Vi har mer kultur och historia förknippat med midsommar, även om motiven kan påstås vara icke relevanta. idag är midsommar en högtid förknippat med alkohol, blommor och svenska flaggan. Utan något av dessa tre blir det absolut ingen riktig midsommar.
När jag berättade för mina värdföräldrar vad Midsommar är för slags högtid så kom jag på mig själv med hur dumt det lät, det ser ju inte riktigt klokt ut att vi dansar runt en stång, hoppar som grodor, och sjunger snapsvisor, nej det är inte normalt, men det betyder inte att det inte är roligt. Det är verkligen svenskt, och jag tycker att vi ska vara stolta för att vara svenskar lite oftare, för just på midsommar, då är man glad att man är svensk.
 
Och sen var det dags för USA:s självstänighetsfirande, som jag nästan anser är mitt andra hem land, kanske inte för att jag känner mig amerikansk, men om man har bott på ett ställe i så lång tid som 11 månader, så har man lite känslor för landet, vare sig man vill eller inte.
Jag, Emma, Cornelia, och Cornelias syster Karin drog in till DC vid 11 redan, för att se på paraden. Det var sjuuukt varmt, ni anar inte. I flera veckor har temperaturen varit uppe vid 40 grader, eller 100 farenheit, en helt olidlig värme, det är verkligen så kvavt här. Vi hade förberett oss med tunna kläder, solkräm, och picknick. Paraden var cool, och den pågick i 3 timmar, så den var ganska stor också. Vi klarade inte av att se hela, vi svettades sönder. Istället drog vi till skuggan, och hade supermysig picknick. Jag hade lånat en hatt av min värdpappa, en "uncle sam" hatt, tänkte att det var lika bra att gå all in.
 
På eftermiddagen, drog vi till the Capitol, för där skulle det vara konsert och nedräkning till fyrverkerierna, som är de största i hela USA. Återigen var det så varmt så vi höll på att dö, som tur väl var delade de ut vatten, jag har ingen aning om hur många flaskor jag drack, säkert 5. Efter en låång väntan så började det. Tim Burgeron var programledare, ni vet han från America's funniest homevideos, för detta gick nämligen på nationell tv, över hela USA. Vi svenskar som stod där, gick in för det mer än de flesta, amerikanska hattar, flaggor i alla storlekar, så det var svårt att missa oss. Kamerorna fångade oss, så nu kan jag säga att jag har visats på amerikansk tv, det ni!
 
Konserten bestod av Idol-vinnaren Phillip Phillips, The Voice vinnaren Javier Colon, Glee skådespelaren Amber Riley, med flera. Efter all fin musik var det dags för fyverkerierna, eftersom vi var ganska nära stora scenen vid the Capitol, så såg vi inte fyrverkerierna från början, utan vi var tvungna att gå ut på kanten och trängas med tussentals människor. Fast trängseln glömde man snart bort, fatta vilka enorma fyverkerier! Galet är nog det enda ordet jag kan hitta som kan beskriva det. Fyrverkerierna täckte hela himmelen, även om vi nu var ganska långt bort ifrån uppskjutningsplatsen.
 
Efter en hel dag av skratt och svett, så var det dags att bege sig hemåt. Jag är sjukt glad för att vi gick in för det så mycket, det var en äkta upplevelse.
 
 
Midsommar!!
 
All cred till Emmas fina blomsterkrans!


Svenska vs tyska sidan, kan ni gissa vilken sida som är vilken?


Svenskarna (hoppas ni redan har gissat från förra bilden)


Jag och Laura :)


4th of July!!

Systrarna Eriksson


ParandenCornelia slappar i den åtrovärda skuggan

Jag tror att det stämmer, svenskar är snyggare...


Emma, saknar dig redan!

Sjukt rolig dag!
 
 
Dagen efter, så var det dags att säga hejdå till Emma, som nu befinner sig hemma i Sverige. Det är sjukt tråkigt att inte ha henne här, men jag vet att vi ses snart igen. Kan ni fatta eller? Det är mindre än en månad kvar tills jag kommer hem, jag har mitt flyg, den 10 augusti klockan 17.05 går den från DC. Det här med att åka hem började kännas så verkligt när Emma åkte, det är min tur snart. Just nu vill jag faktiskt inte åka, eller jag vill, men det känns så konstigt att bara lämna allt här. Jag kommer sakna alla kompisar, och inte minst min värdfamilj. Min värdpappa började nästan gråta härom dagen, han sade att han inte ville se mig åka, han är för söt. Snart är det dags att ta tag i packningen, men jag har inte hjärta att göra det, på något sätt känner jag mig inte klar här....
 
Puss o Kram
Matilda

Florida, the Sunshine State

Publicerad 2012-07-10 20:34:58 i Allmänt,

Det är med lite ironi som jag skriver rubriken, det är sagt att Florida är bland de mest solsäkra staterna i hela USA, och både jag och min familj hade räknat med en riktig solsemester. Men, då hade en tropical storm (fråga mig inte vad det heter på svenska) bestämt sig för att komma in över Florida, och Tampa, är vi bodde. Grejen var att Debbie (vilket de döpte stormen till) rörde sig aldrig, utan stannade på samma ställe, vilket är extremt ovanligt. Så, utav 5 dagar, såg vi solen en dag... Awesome, I know.
Vi bodde i ett hus, vilket var skönt, precis vid en golfbana, som säkert skulle ha varit drömläget, men som sagt, det regnade en hel del..

Fast, vi gjorde det vi ville i alla fall. Först åkte vi till Kennedy Space Center, ni vet där alla raketer skjuts upp. Det var ascoolt att se avfyrningsplatserna, vad det nu kan heta med ett finare ord... Vi fick till och med träffa en riktigt astronaut, och fick en bild med honom, det ni!
 
Sen var det dags för Disney World, Magic Kingdom. Alla dessa bilder man har sett på slottet, och vilka enorma förväntningar jag hade. Det var jättefint, helt underbart vackert, fast, allt skulle nog varit lite bättre, om jag var 10 år yngre. Det var kul, men många attraktioner var för mesiga, och köerna dit var enorma, ingen var under 80 minuter, fatta att stå så länge om man har små barn? Det funkar ju inte. Jag och Simon hittade en cool berg och dalbana som helt och hållet gick i mörkret, så man hade ingen aning om hur man åkte. Det ända man såg var stjärnor i taket, den var säker inte så farlig om man hade sett den, men den var läskig när det var helt kolsvart. Den var cool, aldrig åkt eller sett något liknande. Jag fick mitt kort med slottet i bakrunden också, så jag är nöjd!
 
Nästa och sista parken var Universal Studios, vi valde att gå på Island of Adventures, eftersom Harry Potter delen ligger där. Denna park var helt sjukt cool, aldrig sett något liknande. Allt var stort och galet, som hela USA är i och för sig, men vilket arbete det måste ha varit att bygga parken! Min favoritfdel var Harry Potter, de hade gjort det precis som i filmerna, man kunde gå in på Olivanders, bröderna Weaslys trolleriaffär, och Hogwartz. Själva Hogwartz var en berg och dalbana, men när man var i kön, så kunde man se alla målningar som pratade, Dumbledores Kontor, väldigt fräckt! Så helt klart den bästa parken, den sista dagen, med det bästa vädret, härligt :D.
 
Allt som allt, Florida var gött, även om Debbie gjorde det bästa för att förstöra...
 
Nu kommer en hejdundrandes massa bilder!
 
 
-Kennedy Space Center--Magic Kingdom-


-Island Of Adventure-
 
Ganska tufft, eller hur?
 
Puss o Kram
Matilda
 

Jag har befunnit mig under en sten

Publicerad 2012-07-10 18:38:30 i Allmänt,

För en och en halv vecka sen, när jag och min familj kommit hem från Orlando, så blev det storm, aldrig i hela mitt liv har jag hört det blåsa så mycket! Det var verkligen som det är i alla filmer, galet, det höll dock på bara i en halvtimme typ. Vi blev av med strömmen, och den var borta i 3 dagar, ganska jobbigt. Fats, vårt intenet har varit nere sen dess, så jag lever utan internet hemma, vad gjorde folk innan de hade internet? Jag har läst en och en halv bok sedan dess, har tråkigt, tack och lov för starbucks i alla fall, jag är stammis! Så nu tänkte jag att det är dags för att skriva lite uppdatering! har en del att berätta nämligen ;)
Låt oss ta en sak i taget, vi börjar med Florida.
 
 
Puss o Kram
Matilda

Om

Min profilbild

Matilda

Välkomna till min Blogg! Jag är student på Politices Kandidatprogram vid Linköpings universitet, och här berättar jag om allt möjligt som händer, både på campus och på min fritid. Jag har varit Au Pair i USA i ett år, 2011-2012, och sommaren 2013 kommer jag vara Au Pair i London.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela