Styrka & Strid

Välkomna till min Blogg! Jag är student på Politices Kandidatprogram vid Linköpings universitet, och här berättar jag om alla mina äventyr. Jag har varit Au Pair i USA i ett år, 2011-2012, och sommaren 2013 var jag Au Pair i London. Hösten 2014 spenderade jag i Haag, Nederländerna där jag praktiserade vid svenska ambassaden.

Everyone survived!

Publicerad 2013-07-30 00:15:26 i Allmänt,

Jag var lite smått bitter i fredags när jag skrev förra inlägget. Faktum var att helgen var extremt tröttsam men också väldigt givande. Det kändes som om jag kom barnen mycket närmare på de dagarna. Nu tar det definitivt emot att lämna om två veckor. Kommer sakna familjen så enormt mycket. Det var ju det här som INTE fick hända. 
 
I alla fall så blev jag lite stolt över min egna prestation i helgen. Jag klarade av att ha hand om tre barn helt själv en helg. Inga större katastrofer inträffade mer än att Freya grät när hon inte fick mer blåbär. Det är värt en guldmedalj. Man har ett sjukt stort ansvar som au pair. Jag menar, vi tar hand om någon mest värdefulla ägodel. Tänk om något skulle hända, eller om man begår något misstag med barnen. Hur skulle det kännas för föräldrarna? Att de lade över allt ansvar på någon annan...
 
På både lördagen och igår såg jag till att trötta ut barnen ordentligt med utflykter till parker. I går packade jag till och med lunch och badkläder så vi hade en riktig hel (halv) dag ute. Det var riktigt lyckat. Jag hörde inget klagande under hela dagen av någon. De sprang verkligen av sig ordentligt. Vad lycklig jag blir av barn som leker och skrattar. Då vet jag också att jag gör ett bra jobb. 
 
Men vad skönt det var när Tania kom hem. Hon hade varit i Makedonien för en konsert. Barnen blev helt till sig, de kikade ut ur fönstret av och till två timmar innan hon skulle komma. Jag blev också glad. Glad för att veta att jag var klar med jobbet och veta att jag gjorde det bra. 
Jag kanske är lite duktig på det här ändå! 
 
På kvällen åkte jag och åt med vänner på ett hamburgarställe som heter Byrons. Riktigt goda burgare och sallader. Men det allra bästa med Byrons är deras Oreo milkshake, har aldrig i hela mitt liv druckit någon godare milkshake. 
Efter middagen bestämde jag och Julia oss för att köra en spontanutgång. Ja, på en söndag. Det var väldigt många fler som tänkte samma sak som vi, baren var välfylld. Bara i England kan man gå ut alla dagar i veckan och det är alltid folk på varenda bar. Fattar inte. Jag och Julia hade riktigt kul, bland de bästa utgångarna i London hittills!
Ett mycket välförtjänt slut på min jobbhelg!
 
 
Bilder på mina små energiknippen! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Puss o Kram
Matilda
 
 
 
 

Miss flexibel

Publicerad 2013-07-26 23:35:39 i Allmänt,

När folk frågar hur det är att vara au pair säger jag alltid att det inte är så lätt. Man måste ha skinn på näsan, vara öppen och flexibel. Man kan inte räkna med att man har samma arbetstider och uppgifter. Man måste vara med på att göra allt som värdföräldrarna vill, inom en viss gräns förstås. Arbetstider kan alltid ändras. Som au pair är man helt där för familjen. Man ska kunna jobba obekväma och udda tider.

Denna helgen är jag en ren definition av au pair yrket. Jag jobbar 24/7 hela helgen, från fredag morgon till söndag eftermiddag. Kul? Nja, hade kanske gärna sett att jag fått lite vila och fritid. Jag får inget extra betalt för det även om jag kanske tycker att jag skulle förtjäna det, haha!

Jag jobbar en del, eller väldigt mycket helger. Mest eftersom mina värdföräldrar är musiker. Deras arbetstider är sällan 9-5 fem dagar i veckan.

Om de inte vore så fruktansvärt snälla, så skulle det vara mycket svårare att säga ja till allt. Men jag går med på att jobba helger för att jag får ut så mycket utav det från dem. De behandlar mig som en i familjen. De uppskattar verkligen mig.

Det i sig ger mig mycket mer än vad som faller bort när jag spenderar hela helgerna med att jobba istället för att hänga med vänner.

Meeeen just nu, klockan halv 11 på en fredagskväll efter 15h jobb önskar jag inget hellre än att få gå härifrån. Jag är helt slut! Jag kommer vara död på söndag. Måtte jag få mycket comp-ledigt för det här.

Fick reda på i veckan eller upptäckte att mitt flyg som Tania beställt inte alls är klockan 8 på morgonen, utan på kvällen den 12:e augusti. Jag måste vara tillbaka i Linköping 15:e och åker på kvällen den 14:e hemifrån. Jag kommer hem mitt på dagen den 13:e. Ett och ett halvt dygn hemma. Grattis. Jag vill gärna umgås med min familj. Har så fruktansvärt dåligt samvete för det. Längtar faktiskt lite hem nu. Fast återigen, jag har jobbat 15h.

Jag har haft roligare helger!

Puss o kram
Matilda

En dag som VIP

Publicerad 2013-07-24 12:31:49 i Allmänt,

I söndags fick jag och pojkarna följa med min värdmamma Tania när hon och hennes band skulle spela på Queen Elizabeth Olympic Park. Varför tacka nej liksom? 
 
Vi åkte dit väldigt tidigt, bandet skulle soundchecka vid 8. Bond (som bandet heter) vad inte själva huvudakten. Nej, utan det var ett lopp som tusentals människor sprang. Ungefär 1/3 utav arenan var full med publik, om man räknar bort de som sprang.
 
jag fick agera lite fotograf under dagen för Bond. Jag tog kort från scenen, bakom och framför. Avfatta vad det var coolt att stå och gå där en massa stjärnor har gått, jag gick till och med på banan där Usain Bolt sprungit, hur fräckt tär inte det? Det var en riktigt grym känsla att stå i mitten av arenan. Ett minne för livet! 
 
Efter soundcheckingen började bandet göra sig iordning för konserten. I loungen fanns allt man kunde tänka sig: frukt, choklad, nötter, fyra sorters läsk. Om det var något man saknade så var det bara att säga till, de fixade allt. Eftersom vi hade backstage pass så fick vi all access till alla rum och till alla platser i arenan. Ganska nice, man kände sig ändå liite viktig. 
Innan Bond var det en snubbe som heter J-sol som skulle. Hade aldrig hört talas om honom men kommer tydligen från samma artiststall som ex Jessie J. Han kan kanske bli stor någon dag.
sen var det dags för Bond. Jag och pojkarna satt på bra platser, och pojkarna hade heller aldrig sett sin mamma uppträda så de var lika förväntansfulla som jag. De var riktigt bra, vilken energi de hade på scenen. Bond är en elektrisk stråkkvartett som har sålt miljontals skivor. De har turnerat i hela världen, inklusive USA och Asien. De spelar cross-over musik, lite mer popigt kan man säga. Sök på dem på youtube! Jag satt där och kunde inte fatta att Tania har det som sitt jobb, att spela inför tusentals människor och får resa. Låter helt okej! 
 
Efter Bond var det ett band som heter Little Mix. De, som så många andra kommer från x factor. De sökte som soloartister men blev ihopsatta till ett band. Låter det bekant? 
 
En sjukt bra dag, och är så tacksam att jag fick följa med! 
 
Bilder! Detta är bara bilder från min mobil, har inte fått de andra än! Hoppas det duger i alla fall!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Puss o Kram
Matilda
 
 
 

Finbesök!!

Publicerad 2013-07-24 11:57:13 i Allmänt,

Förra veckan kom Sofia och Kajsa hit, två underbara tjejer som jag känt lääääänge. Det var så skönt att träffa dem igen, för det var ett tag sedan. Vi gjorde nog allt som man ska göra i London; sightseeing på allt från Buckingham palace till Harrods, åt god mat, shoppade och åkte båt på themsen. Men det som var det bästa var att prata. Vi pratade om allt mellan himmel och jord och det kan inte tydliggöras tillräckligt hur viktigt det är med personer som man kan prata om ALLT med. 
Jag saknar dem redan. 
 
Jag saknar också min familj väldigt mycket. Önskar jag vore hemma. Missuppfatta mig inte, jag ångrar inte att jag åkte hit, men jag har så dåligt samvete för att jag aldrig hinner spendera tid med de personer som betyder mest.
 
Börjar tagga till nu ordentligt inför nollningen i Linköping. Dagen då antagningsbeskeden kom gick jag och var förväntansfull för jag vet hur man känner sig när man har kommit in. Att veta att det finns ca 65 människor som fått besked om att de kommit in på pol kand i Linköping. Jag hoppas att de är lika glad som jag var. Jag ska vara fadder, tillsammans med 35 andra underbara människor från min klass. Även om årets nollor kanske inte alltid kommer att vara glada och taggade så vet jag att vi faddrar kommer dra upp stämningen. Vi är ett sånt sjukt bra gäng. 
Jag är även ordförande för sektionen FLiNS, alltså sektionen som har hand om mitt program. Min roll kommer som fadder kommer därför innebära lite mer jobb. Fast styrelsen är helt fantastisk så jag vet att vi kommer dra lika tungt lass allihopa. 
Kan inte vänta tills jag får se alla från klassen igen! Längtar till vår fadder kick-off 17 augusti!!
 
 
Men nu, bilder från när de två blonda svenskarna besökte mig! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tack för att ni finns! 
 
Puss o Kram
Matilda 

Ooops

Publicerad 2013-07-13 12:54:52 i Allmänt,

Upptäckte att bilder föll bort från ett inlägg, så jag lägger ut dem nu :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
Puss o Kram
Matilda 
 
 
 

Vart tog juni vägen?

Publicerad 2013-07-11 12:56:51 i Allmänt,

Hur kan det vara möjligt? Juni såg till att försvinna väldigt snabbt, för snabbt... Nu har jag varit här i en månad, bara en liten ynka månad kvar. Hälften. Två månader är för kort tid. Jag har inte varit  på att göra inlägg. Mycket på grund av att jag är lat men också för att jag har gjort en hel del! 
 
London har visat sig från sin bästa sida den senaste veckan. Temperaturen har varit minst 25 grader varje dag. För att ta vara på vädret åkte jag och en massa tjejer till Brighton på den engelska kusten för att njuta. När vi kom till stranden kändes det inte längre som England utan att man befann sig i Spanien eller Grekland. Det var så varmt, och stället kryllade av folk. Brighton är också väldigt känt för deras pir där de har ett nöjesfält som man har sett så många gånger på bilder. I alla fall var det otroligt vackert. Jag hade en helt klart toppendag. Är så tacksam för att Ellinor är här också. Det är tack vare henne som jag har kommit in i hennes gäng så smärtfritt. Dessutom är jag glad för att kunna spendera tid med henne. 
 
I fredags gick vi på pubcrawl. Som en direktöversättning betyder det att man kryper från bar till bar på en kväll. Vi besökte 4 pubar, och slutligen en nattklubb. På varje ställe får man en gratis shot samt billigare drinkar. Jag hade riktigt kul! Kommer sakna alla pubar när jag kommer tillbaka i Sverige. Nattklubben var lite utav en besvikelse. Mycket konstig musik, så jag åkte hem ganska tidigt, dock tog det en halv evighet att åka hem med nattbussarna. 
 
Nu blir det väldigt konstig ordning på allt, men igår gick jag på British museum. Precis som med natural history var byggnaden enorm! Och så vacker. Varför har inte Sverige så otroligt fina museum? I alla fall blev jag som eld och lågor. Vilka skulpturer det fanns! Massa mumier, mosaik och enorma målningar prydde museets rum. Om man vill gå igenom allt för inne skulle det ta en vecka. Jag älskar historia så jag stortrivdes där! 
 
Nu har ni som önskat fått en lite uppdatering. Jobbet går bra och börjar klicka på riktigt med familjen. Varför har jag alltid en sån tur? Om jag hade varit kvar längre tror jag att jag hade känt mig som en i familjen, som jag gjorde i USA. 
 
I helgen är Ellinors sista helg i London. Vi ska ha avskedsfest för henne och en annan tjej. Nästa vecka kommer Sofia och Kajsa hit, wooop wooop! Vi har planerat en massa, ska bli så kul att få krama om dem och visa hur jag har det! 
 
Vill önska Johanna, en utav mina kompisar som jag har lärt känna här ett stort lycka till i Australien! Hennes familj har flyttat dit och hon ska vara där i ett halvår. Coolt! 
 
Puss o Kram
Matilda
 
bilder!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Matilda

Välkomna till min Blogg! Jag är student på Politices Kandidatprogram vid Linköpings universitet, och här berättar jag om allt möjligt som händer, både på campus och på min fritid. Jag har varit Au Pair i USA i ett år, 2011-2012, och sommaren 2013 kommer jag vara Au Pair i London.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela