Styrka & Strid

Välkomna till min Blogg! Jag är student på Politices Kandidatprogram vid Linköpings universitet, och här berättar jag om alla mina äventyr. Jag har varit Au Pair i USA i ett år, 2011-2012, och sommaren 2013 var jag Au Pair i London. Hösten 2014 spenderade jag i Haag, Nederländerna där jag praktiserade vid svenska ambassaden.

Jag tror jag är förälskad i denna stad

Publicerad 2014-09-15 19:25:27 i Allmänt,

Har precis påbörjat vecka två på ambassaden och jag måste säga att jag trivs! Har inte fått de mest kvalificerade uppgifterna än, men jag tror att det kommer! Idag har jag tex varit vid residenset, där ambassadören bor, och han hade bjudit in gäster till en valanalys. Jag hade gjort delar av PowerPointen och hade förberett lite allmänt. Sedan i eftermiddags så tog jag fram förordningar och dokument på krisberedskap för UDs alla olika konsulat och ambassader. På fredag ska nordiska representanter träffas och kolla om det finns uppdateringar och förbättringar som kan göras, vilket jag också kommer vara delaktig i. En väldigt varierande dag! 

Och jag måste erkänna att jag tycker det är väldigt häftigt att gå i ambassadens korridorer och läsa en massa rapporter om det politiska läget i världen. Jag tror att risken är stor att jag kommer vilja bli diplomat! Och vet ni? Jag har ett eget kontor! 

Men idag har även varit en dag full av gäspande, har varit helt slut. Berodde dels på att jag och Karolina var på valvaka hos business Sweden och jag fick väldigt få timmars sömn. Sedan kan det även berott på att vi var ute med andra ambassadpraktikanter både i fredags och lördags. Man kan väll säga att antal sömntimmar inte varit optimalt.. 

Men ja, vi har träffat en massa nytt folk, ni ska bara vet vad det kryllar av praktikanter här i Haag. Dels från alla olika ambassader, dels från alla domstolar och tribunaler. Vi blev bjudna på praktikantlunch på norska ambassaden i onsdags och fick där en massa nya bekantskaper. Vi verkar bli ett väldigt bra gäng! 

Och sen Haag, vilken stad! Det är så mysigt här. Haag är nog en stad jag skulle kunna tänka mig att bo i på riktigt. Jag älskar alla små gator med caféer, alla häftiga monument, och att det inte känns så stort. Man kan ta sig överallt i Haag på 20 minuter med cykel. Det enda som förstör allt är min oerhörda valbaksmälla. Den är enorm, och vet inte hur många veckor det kommer ta tills den går över. 12,9%?!?!?!?! Som om det inte skulle varit nog så blev de störst i två utav valkretsarna i min kommun. Kul. Förstår inte. De kommer bli inflytelserika hur det än blir. Eller ja, om inte s och m bildar regering, och det är lagom troligt. Allt i utländsk press handlar om sd, är det de signalerna vi vill sända ut? Jag är arg, otroligt nedstämd och ledsen. Sverige kan bättre. Nästa fyra år kommer bli turbulenta i svensk politik, var så säkra! 

Jag hade tänkt lägga ut bilder från mina två första veckor här, men känns fel att lägga ut glada bilder när jag mår som jag gör. Det får bli en annan gång. 

Puss o Kram
Matilda

Och så var man här!

Publicerad 2014-09-02 17:25:57 i Allmänt,

Jag och Karolina har haft ett extremt hektiska dygn, i alla fall rent mentalt. Karolina mötte upp mig klockan 14 i Amsterdam och vi tog tåget till Haag. Väl där visste vi att vi skulle ta tram 1 till uthyrningsföretaget som hade hand om vår lägenhet. Problemet är dock att Haag har inte en centralstation utan tre. TRE?! Hur tänkte man där? Så klart kom vi då till fel centralstation... Vi frågade två, lagom trevliga serviceanställda som sade att vi får ta tram 9, men eftersom den inte går för tillfället så får vi ta buss 69. Sagt och gjort. Vi hoppade av "rätt" station och började gå mot gatunummer. Vi upptäckte dock att ett sådant nummer inte fanns. Vi ringde till företaget och de kom på att vi var på badhuisweigen och inte på Bahuisestraat. Antagligen gav de upp med att försöka tillrättavisa oss så Laura, en representant från uthyrningsföretaget kom och hämtade oss med bil. Vi kan väl säga att både Karolina och jag var lagom trötta efter att ha släpat tunga väskor fram och tillbaka på den där gatan så det var sjukt skönt minst sagt. 

Vi träffade ägaren och skrev på papper och gick igenom allt. När det var klart och vi blev själva hade klockan redan hunnit bli 19. Då köpte vi oss vin och pizza och åt. Himmelskt. 

Idag kunde vi se oss omkring lite mer. Från balkongen känner vi havsbrisen och ett stenkast härifrån ligger hamnen. Det är väldigt vackert! 

Idag har vi besökt ambassaden. Vi träffade både personal och hade tid att sitta ner och prata med våra respektive handledare. Jag fick bland annat reda på att jag ska till Amsterdam på tisdag till svenska handelskammaren, så kul! Har en sån bra känsla med min handledare Johanna och det verkar som om jag kommer göra mycket! 

Vi har idag även fixat en tältsäng och storhandlade. Nu sitter både Karolina och jag på balkongen med ömmas armar och trötta ben. 

Långa dagar, men tror verkligen att jag kommer trivas! 

Nu är det eventuellt en strandpromenad som står på schemat för kvällen, men just nu är det så skönt att bara vara. 

Puss o Kram
Matilda


Om

Min profilbild

Matilda

Välkomna till min Blogg! Jag är student på Politices Kandidatprogram vid Linköpings universitet, och här berättar jag om allt möjligt som händer, både på campus och på min fritid. Jag har varit Au Pair i USA i ett år, 2011-2012, och sommaren 2013 kommer jag vara Au Pair i London.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela